donderdag 14 februari 2008

Dakar-rally verhuist naar Zuid-Amerika


De jaarlijkse Dakar-rally trekt volgend jaar naar Chili en Argentinië. Dat maakten de organisatoren bekend. Hoofdorganisator Etienne Lavigne zegt er wel bij dat het een tijdelijke oplossing is voor slechts één jaar. Hij wil Afrika niet in de steek laten, maar heeft geen andere keuze.


De woestijnrally vertrekt en eindigt in 2009 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Van 3 tot 18 januari rijdt de karavaan door Chili, Valparaiso en Argentinië. Een rit van 9000 kilimeter waarvan tweederde chronoritten zijn. Ook de Andes, met haar hoge pieken, en de Atacama-woestijn, met zijn lastige duinen, worden doorkruist.


Dit jaar was er geen Dakar. Een dag voor de start in het Portugese Lissabon werd de rally afgelast uit angst voor aanslagen van islamitische groeperingen in Mauritanië. Om die deelnemers een gunst te doen vraagt de organisatie dezelfde inschrijvingsprijzen voor 2009 als die van 2008. Een inschrijving voor een auto bedraagt 2800 euro en daarin zit overzees transport. De inschrijving van dit jaar is ondertussen ook al terugbetaald. Een bedrag van 25 miljoen euro werd onder de deelnemers uitgekeerd.


Door de grote afstand tussen de hoofdzakelijk Europese deelnemers en het Zuid-Amerikaanse vasteland, moeten de auto's al drie weken op voorhand worden ingescheept. Een probleem waar niet iedereen blij mee is. Een ander probleem is de traditie van Dakar die verbroken wordt. Ten eerste is er al de naam"Dakar" die geografisch niet meer in het plaatje past. Verder zijn er de traditionele deelnemers en fans die niet opgezet zijn met een verhuis naar Zuid-Amerika doordat de ondergrond er veel sneller en minder zanderig is. En Dakarpiloten willen nu eenmaal zand!


Bronnen



Geen opmerkingen: