vrijdag 8 februari 2008

Tanken kan nu automatisch


In Emmeloord, Nederland, is begin deze week de eerste tankrobot in gebruik genomen. Doordat de robot een wereldwijde primeur is, was er massale belangstelling van zowel nationale als internationale pers. Bovendien is de tankrobot een Nederlandse uitvinding.


De robot doet alles zelf, van het openen van het tankklepje tot het los- en vastdraaien van de tankdop en uiteraard het voltanken zelf. Volgens ontwikkelaar Nico van Staveren is de tankrobot sneller dan een persoon omdat in- en uitstappen en rond de wagen lopen niet meer nodig zijn. Het automatisch tanken is ook handig als het buiten regent, waait of koud is.


Bestuurders die van de robot gebruik willen maken moeten zich eerst kosteloos aanmelden bij het bedrijf Tankpitstop. Op die manier kan de robot de auto herkennen. Betalen wordt ook overbodig want de rekening wordt later opgestuurd. Hoewel er al 80 % van de automodellen in de computer zit, is er voorlopig nog een probleem voor oldtimers en auto’s waarbij je een sleutel nodig hebt voor de tankdop los te draaien. Er wordt wel volop naar oplossingen gezocht.


De robot is al geïnstalleerd in drie tankstations in Emmeloord. Als hij ook elders in Nederland of wereldwijd te zien zal zijn, hangt af van de investeringsbereidheid van de pomphouders. Voorlopig moeten wij, Belgen, nog op de ouderwetse manier tanken. Ach ja, een kwestie van niet te lui te worden ...


Bronnen




Geen opmerkingen: